(lekker) Brood bakken aan boord

(met tips van Erwin Stolvoort)

Op onze reis naar Noorwegen in 2001 hebben we voor het eerst zelf brood gebakken. Wij vonden dat erg leuk, maar vooral bij het begin van het kneden een vies karweitje. Toen wij dat vertelden aan onze buurman, Erwin, was deze hoogst verbaasd. Aangezien hij bakker is, vertelde hij ons een aantal dingen, die we de toekomstige en huidige vertrekkers en andere mensen met interesse hiervoor niet willen onthouden.



De filosofie achter lekker brood is: laat het deeg volwassen worden!

Dag 1:
Normaal gesproken neem je voor een brood 500 gram bloem, maar bij de allereerste start van je broodbakcyclus neem je de helft meer aan grondstoffen. Met andere woorden:

Neem 750 gram bloem
Neem hierover 2% zout (15 gram)
Voeg 5% gist toe en (37,5 gram)
Voeg 56% handwarm water toe (420 ml)
(de percentages gaan uit van de bloem)

Maak van het bloem een atol (een eiland zonder midden). Strooi het zout er over heen.
Giet het water in het midden van de rand en voeg daar de gist aan toe. Begin dan met de wijsvinger vanuit het midden rustig een spiraalvormige beweging te maken , waarbij je erop let dat het water niet over de randjes heen lopen die door de spiraal ontstaan. Je maakt dus steeds een grotere cirkel. Het water wordt zo door de bloem gemengd, zonder dat je extreem vieze handen krijgt.
Daarna kan het deeg gekneed worden door het met de handpalm steeds uit te duwen.
Je kan nu 2/3 van het deeg nemen om er direct een brood van te bakken.
Het andere stuk (1/3 deel) leg je in een plastic zak in de koelkast.

Dag 2:
Sta vroeg op!!!!

Neem 500 gram bloem
Voeg 2% zout toe (10 gram)
Voeg 5% gist toe (25 gram)
Voeg 56 % handwarm water toe (280 ml)
Maak hiervan weer een atol en herhaal de handelingen van dag 1 tot en met het kneden.

Nu komt de truc…

De helft van het deeg dat je net hebt klaargemaakt stop je in de koelkast! Het deeg van gisteren, uit de koelkast, voeg je nu toe aan de helft die je net hebt klaargemaakt. Kneed deze twee degen door elkaar.
(Deeg dat boven de 7 graden bewaard wordt gaat al rijzen, vandaar het belang van het gekoeld bewaren. Praktisch zal dit niet zijn op een tocht richting de tropen!)

Maak dan een bol.
Laat deze bol, met de naad naar beneden, in een kom, 45 minuten rusten. Dit doe je uiteraard het liefste op kamertemperatuur. Dek de kom af met een theedoek en huishoudplastic.

Na deze 45 minuten wordt het brood gepunt. Dit gaat als volgt:
Duw de bol plat, maak er een driehoek van, pak de bovenste punt en rol de punt naar binnen toe op. (het wordt dus een gladde bovenkant, de binnenkant lijkt op een opgerold dannerole-croissantje).
Het inrollen van het brood moet met kracht gebeuren, hiervoor kan je het beste gebruik maken van je duimen.

Nu moet het brood weer 45 minuten rusten, met de naad naar beneden gericht.
Na deze 45 minuten pak je de gerezen punt en sla je deze plat. Vervolgens trek je het deeg uit.
Daarna vouw je de punten weer in en doe je net zoals eerder de handeling met het inrollen en aandrukken van het deeg. (zie het plaatje)



Dit geheel mag nu nog een heel uur narijzen. Na deze periode mag het brood ingeknipt worden of gesneden worden (laat je fantasie er maar op los…) en mag het brood ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven geschoven worden.

Volgens Erwin mag je nu niet alleen op de tijd letten, maar moet je juist de kleur van het brood als maatstaf nemen.
Nog een trucje: door op het brood te kloppen kan je horen of het gaar is. Het brood moet klinken als je maag bij honger…als een grot.

Eet smakelijk!!


Bereiding voor Pizza

Het maken van pizza is heel eenvoudig met brooddeeg. Hier enkele tips en trucs.

Gebruik 200 gram deeg per pizza.
Gebruik dezelfde truc met het deeg als bij het brood bakken.
Het deeg moet nu 90 minuten rijzen.
Daarna moet het worden platgeslagen op een bakplaat(je) en kan het versierd worden met lekkernijen zoals tomaten(puree), gevangen visjes, tropische vruchten, hollandse? Kaas, etc, etc.

De pizza moet in ongeveer 20 minuten worden gebakken en dan..smuller maar.


Het bakken van een mueslibrood

Tip: gebruik niet meer vulling (muesli) als de hoeveelheid bloem of meel, dus maximaal 500 gram muesli op 500 gram bloem.

De basis is hetzelfde als bij het normale brood bakken:
Maak een bol
Vervolgens een punt
Muesli toevoegen na het kneden
Brood opmaken
Brood bakken… op de kleur