Update 8: Lissabon en Sintra

Huidige locatie: Cascais
20 augustus 2003

Wat gaat de tijd toch snel! We zijn nu bijna anderhalve week hier in Cascais en hebben ons geen moment verveeld. Cascais is trouwens een erg leuk plaatsje met een oud centrum.
Cascais ligt in een gebied samen met de plaatsen Estoril en Sintra en is een aangewezen natuurgebied, en dat is niet voor niets. Reden voor ons om hier de omgeving te verkennen. Maar eerst nog even ons relaas van de afgelopen anderhalve week.

Op maandag 11 augustus lopen we een apotheek binnen om te vragen of hier de inentingen voor Chris geregeld kunnen worden. Wie weet moeten we er wel voor naar Lissabon. We hebben voor het regelen van de inentingen ruim de tijd uitgetrokken, zo’n drie weken. Door de vriendelijke mensen bij de apotheek worden we verwezen naar het international health center aan de overkant van de straat. Daar treffen we een engelse zuster aan die ons vraagt wat de bedoeling is, vervolgens gaat kijken of ze de inentingen heeft en Chris is gelijk de klos. In minder dan 2 uur is alles geregeld en heeft Chris zijn prikken gehad. Daarna gaan we naar de grote supermarkt en kijken we weer eens uitgebreid rond. Voor Chris kopen we een kadootje. Tenslotte is hij steeds zo’n kanjer, doet hij het goed op de zeiltochten en nou ja hij verdient het gewoon.het gewoon. 13 augustus 2003 Op woensdag 13 augustus gaan we samen met de Manitee en de Bingo crew naar Lissabon. We gaan met de (airconditioned) trein, voor slechts €2,50 p.p, daar kan de NS nog wat van leren. Chris vindt het allemaal erg leuk en interessant. Met z’n drietjes nemen we vier plekken in terwijl we er maar voor twee betalen.
Lissabon is een mooie stad, de straten zijn ruim en het ziet er, in tegenstelling tot Porto, schoon uit. We lopen onder leiding van Richard van de Bingo naar de mooie plekjes. We zoeken steeds de plekjes op in de schaduw. We lopen door een chique winkelstraat, drinken daar gezamenlijk koffie (€0,85) en vermaken ons prima. We bezoeken het Castelo de Sao Jorge, de Cathedraal en andere interessante plaatsen. Het is wel erg warm in de stad. Op een gegeven moment kopen we allemaal een fles gekoeld water en gebruiken dat, behalve om te drinken, ook als koelelement door de fles in onze nek te houden. Dat scheelt, maar helaas maar voor even. We zien ook nog een tramopstopping. In Lissabon rijden erg leuke trams, kleine trams die boordevol toeristen hun ronde rijden. Als zo’n tram niet meer verder kan, ja, dan loopt natuurlijk de hele dienstregeling in het honderd. Wij zagen een opstopping van minimaal 4 trams, omdat een auto half op de weg geparkeerd stond en ze niet konden passeren. Aan het einde van de dag zijn we blij dat we weer in de koele trein kunnen gaan zitten en kijken we terug op een geslaagde dag.

13 augustus 2003 Op zaterdag (16 augustus) gaan we met z’n drietjes nogmaals naar Lissabon en bezoeken het deel bij de Ponte de 25 abril en de dokhuizen, waar nu restaurants zijn gevestigd en lopen we langs de jachthaven, het Belem monument en het klooster. Erg indrukwekkend allemaal. Alles ziet er netjes en verzorgd uit, de mensen zijn ook hier weer supervriendelijk en we genieten wederom van deze dag. Wat ons wel opvalt is de grote hoeveelheid aan bedelende vrouwen met kinderen. Ze vragen aan toeristen om geld voor hun baby en wij zijn natuurlijk gewillig slachtoffer als ouders van een jong kind. Vaak echter, vinden we,zien deze mensen er niet verwaarloosd, hongerig en slecht uit. Wat is wijsheid… Bij een vrouw, die vraagt om eten voor haar kinderen geven we een broodje, maar of dat nou de bedoeling was? Ze kijkt er niet echt vrolijker van.

16 augustus 2003 Op dinsdag 19 augustus huren we een auto (een fiat uno) en gaan we het binnenland verkennen. We rijden langs de kuststrook, erg fraai, om de kust ook eens van deze kant te zien, en bezoeken Cabo da Roca. Daar krijgen we nog toeristen informatie over het gebied waar we doorheen willen rijden. Dit gebied is een van de World Heritage area’s, een beschermd gebied, aangewezen door Unesco. En terecht, het landshcap is erg fraai en we rijden langs mooie bosweggetjes en langs de mooie kasteeltjes, kerkjes, parken, kloosters en paleizen. We bezoeken een oud Moors kasteel en lopen over en langs de kantelen. We hebben helaas alleen de buggy bij ons, en wanneer we de weg naar het Moorse kasteel met de buggy willen lopen, is dat niet te doen. We dragen Chris dan maar en dat vind hij prima. Overigens, de auto die we gehuurd hebben. heeft op ons verzoek ook een kinderstoel en Chris geniet volop van het autorijden. Hij glimt helemaal van de opwinding, zo mooi vindt hij het. ’s Avonds leveren we de auto weer in en kijken weer terug op een geslaagde dag. Vandaag, 20 augustus, steekt opeens de wind op in de baai. In de avond waait het toch wel zo’n 30 knopen (windkracht 7). Een catamaran die voor ons ligt, ligt niet meer goed op haar anker. We worden door Nigel (SADIE) gewaarschuwd. Hij roeit zelfs naar die mensen toe om te zeggen dat hun anker krabt. Volgens hun is dat niet het geval. Wanneer wij zelf na een kleine 10 minuten weer kijken,zijn ze inderdaad dichterbij gekomen. Wij roepen vanaf onze voorpunt naar ze en hebben via de marifoon contact. Ze beloven goed te zullen kijken. Na een paar minuten horen we toch hun motor lopen en zien we dat ze opnieuw gaan ankeren. Het toeval wil dat dan juist op dat moment de wind gaat liggen….

19 augustus 2003 Bij onze afscheidsborrel hebben we van Alex drie pakjes gekregen, voor elke 2 maanden na vertrek eentje. Op 14 augustus maken we pakje 1 open. Het is , erg leuk en vooral lekker, een doosje dropjes. Alex, bedankt. Smaakt uitstekend onder een Portugees zonnetje.

We liggen nu iets voor op schema en hebben besloten dat we bij goed weer volgende week vertrekken richting Porto Santo, het buureiland van Madeira.