Update 10: Druk? Druk? Druk?

Bouskoura gevoel op 33,03,7 Noorderbreedte 16,18,9 Westerlengte!
15 september 2003

Wat doe je nu op die boot? Verveel je, je nu niet? Kijk je dan s’avonds naar de tv? Dit zijn de vragen die nog wel eens gesteld worden. En hoe leg je uit aan een landrot dat je eigenlijk tijd te kort komt! Ja echt waar, de tijd vliegt voorbij. Het antwoord wat er dat dan komt doet me dan denken aan al die 65 plussers die met pensioen zijn gegaan……….Alleen dat antwoord geef ik nu zelf: We hebben het best druk!

Ten eerste er is bij ons geen tv aan boord. Omdat er wel een tv kastje is en al kabels lagen en een tv antennen aanwezig is op de boot zou het een kleine moeite zijn geweest onze portable ktv er in te schuiven. Achteraf is het goed dat we onze kleine ktv hebben weggegeven! Missen doen we televisie kijken absoluut niet.

Op een boot leven is toch weer terug gaan naar de essentiële zaken. ’s Morgens als Chris wakker wordt beginnen we, nadat Chris een fles heeft leeggedronken, aan het ontbijt. Als er nog brood moet worden gehaald voor de lunch dan betekent dat je eerst met het bijbootje naar de haven gaat (of naar het strand ), en vervolgens wandelen naar het dorp. Meestal is het zo dat het dorp om de haven is gebouwd, maar hier in Porto Santo is het dorp echter 25 minuten lopen. Dan zijn er nog de supermarkt die bezocht moeten worden. (Als je geluk hebt is er een supermarkt met keus! In sommige dorpen is er dan wel een buurtsuper maar daar moet je je niet te veel van voorstellen. De groente die er dan ligt is vaak niet meer van goede kwaliteit en het fruit komt uit de koeling zodat dat erg snel bedorven is.) Kleine essentiële dingen zoals boodschappen doen vullen voor een groot gedeelte je dag.

13 september 2003: Porto Santo

Wat erg plezierig is is dat er niets meer hoeft. Je zit niet aan tijdschema’s vast. Wat vandaag niet zo lekker uitkomt doe je gewoon de dag er na. Dat gevoel van alle tijd hebben en niet moeten maar wel kunnen noemen wij het Bouskoura gevoel.
Erg leuk is dat je gewoon voor het strand voor anker ligt. Dit is iets wat in Nederland alleen bij weinig wind mogelijk is. En dan nog zal je ’s nachts vaak veiliger willen liggen in een haven. Hier lig je gewoon op de Atlantische oceaan aan de zijde van het eiland waar de wind niet op staat. Er zijn dan geen golven die door de wind veroorzaakt worden maar hooguit deining van de oceaan. ‘s Middags is er meestal even tijd om te gaan snorkelen. Ja het is echt waar, zelfs Arjen gaat ook het water in. (Wat wil je als het water zo’n 25 graden is). Vooral als de zon lekker schijnt lijkt het wel of je in een ansichtkaart leeft. Als je van het zwemtrapje afgaat kijk je meteen door 5 meter glashelderwater naar de bodem van de oceaan en zie je de zon onder de boot doorschijnen.

Grappig is dat we nu mensen tegenkomen die al jaren tussen de eilanden rondzwerven. Een paar jaar op de Canaries, een jaar Madeira, gewoon op anker en geen zin om verder te gaan!

Verder is het heel leuk om met “de reis” bezig te zijn. Pilots en boeken van het gebied waar je heen gaat lees je door om een idee te krijgen. De zeekaart bekijken om de route uit te stippelen. Weerkaartjes bekijken om te weten of het weer stabiel blijft. Mogelijke vertrekdata vaststellen aan de hand van te verwachte stromingen en wind voorspellingen. Deze voorspellingen zijn op basis van historische gegevens. De laatste 200 jaar is per gebied vastgelegd wat de wind en de stroming is. (Meestal weet je dat gewoon, in december is het in Nederland op de Noordzee geen lekker zeilweer).

Grappig is dat je zelf op tegenstrijdigheden betrapt. Bijvoorbeeld in het plaatje Sines hebben we een week gelegen op een hele mooie ankerplek. Omdat de omstandigheden voor een oversteek niet optimaal waren bleven we dus gewoon lekker liggen, zonder zin te hebben om verder te gaan. Een hoewel je weet dat deze ankerplek leuk is en hoewel je weet dat een andere ankerplek helemaal niet leuker hoeft te zijn, kijk je toch voorbij die horizon omdat het seizoen nu eenmaal verder gaat.

September 2003: Portosanto-Pico d Castillo

Verder hou je je bezig met de was (die gaat op de hand) de afwas (nee we hebben geen afwasmachine) en het spelen met Chris! En natuurlijk niet te vergeten het maken van de updates voor de site en de emailtjes. Leuk trouwens dat jullie ons regelmatig mailen, voelen we ons niet zo ver weg!
Vervolgens is het dan zalig om ‘s avonds bij een glaasje wijn eens een stuk uit een gewoon boek te lezen.