Update 12: Madeira

Huidige Locatie: Funchal, Madeira
Zaterdag 11 oktober 2003

Eindelijk, na een week of twee zijn de onderdelen voor de windvaan gearriveerd. Arjen heeft ze opgehaald van het vliegveld hier op Madeira. Het had nogal wat voeten in aarde. We hadden verwacht dat de onderdelen al snel na aankomst in Madeira op ons zouden liggen te wachten. Aan het einde van de eerste week hebben we uiteindelijk maar eens met de leverancier gebeld. Wat bleek, er was nog een roer afgebroken bij een ander jacht, zodat ze het ontwerp wilden aanpassen…of we daar nog twee weken op konden wachten. Nee dus!
We hebben toen afgesproken dat hij onderdelen naar ons toe zou sturen waarmee we voorlopig weer verder kunnen en op de Canarische eilanden krijgen we dan de sterkere onderdelen. En eindelijk, eergisteren was het pak dan binnen gekomen. Arjen met de bus naar het vliegveld en gelukkig had hij het steekkarretje meegenomen, want het was me toch een grote doos… Samen met Olaf van de Aditi hebben ze de oude windvaan gedemonteerd, de nieuwe onderdelen toegevoegd en nog een extra borgging gemaakt. Je weet tenslotte maar nooit.

In de dagen hieraan voorafgaand hebben we Madeira in twee dagen per auto verkend. Het is een waanzinnig mooi eiland, erg ruig, steile bergwanden en het is hier vanwege die steile bergen vaak bewolkt. Maar als je door de bergen heen rijdt brengt dat weer mooie plaatjes op, wolken die razendsnel langs de bergwand omhoogstijgen, diepe dalen, de afwisseling van zonlicht en schaduw en erg veel regenbogen. Na een buitje worden we daar meestal wel op getrakteerd.
Qua historie is Madeira wel een leuk eiland, erg veel ontdekkingreizigers hebben Madeira en Porto Santo op hun route gehad, zoals Columbus. Ook zijn we nog in het walvismuseum geweest in Canical. Een klein, maar informatief museum. Als je dan een vergelijking ziet tussen het aantal dieren dat eerst in deze wateren rondzwom en wat het nu is..dan schik je toch wel en vraag je je af waar we als mensen mee bezig zijn. De walvisvangst is nu verboden op Madeira en de omliggende wateren. Op een videofilm zagen we hoe die beesten gedood werden. Afschuwelijk!
Ook zijn we nog in de Botanische tuin geweest. Leuk om een van de stokpaardjes van Madeira te zien, de bloemen, de planten en het fruit.

In Funchal zelf weten we inmiddels aardig de weg, de diverse internetcafe’s, de supermarkten en scheepsonderdelenwinkeltjes…we weten ze te vinden. De plaats is erg leuk, helaas is de ankerplek erg open voor de deining. Vannacht lagen we weer achter ons eigen anker, na 15 nachten Marina, en we sliepen gelijk erg slecht. Veel deining, veel gerol en moeilijk in slaap te komen.

Inmiddels hebben we samen met Olaf en Lotty van de Aditi gedoken en Sarah een meisje van 14 van de Umiak, bood toen spontaan aan om op Chris te passen. Dat was erg leuk. We hebben niet veel bijzonders gezien, maar zeker voor Marry was het na twee jaar, weer een goede ervaring. Eerder deze week hadden we al uitgezocht waar en wanneer we de duikflessen dan weer konden laten vullen. Dat is bij de brandweer en dat kon op zaterdagmorgen. Dus zijn Arjen en Olaf dat nu aan het regelen.

We hopen morgen of overmorgen Madeira te verlaten...we hebben er een leuke tijd gehad, weer veel mensen gesproken en ontmoet, maar we hebben nu wel weer zin in een nieuwe omgeving.