Update 49 : Rondreizen in Ecuador

Datum: 7 april 2005
Locatie: Cuzco, Peru

Na onze overtocht naar Ecuador leggen we de boot aan een mooring in de rivier de Chone bij de plaats Bahia de Caráquez. Een toeristenplaats en dat is te merken aan hotels. Verder gaat het leven daar gewoon zijn gangetje. We ontmoeten weer geweldige mensen en kunnen op zondagavond gelijk onze hele stapel dorade (vis) meenemen voor de barbeque. Wij krijgen het tenslotte niet op met zijn drietjes. We ontmoeten ook Trip en Maye die een heel nieuw havenkantoor aan het bouwen zijn en ons met raad en daad bijstaan. Maandag moeten we ons gezicht laten zien bij de Port captain. Na de nodige stempels moeten we op dinsdag met een taxi naar Manta, de vissersplaats van Ecuador om daar de immigratieformaliteiten te voldoen. We maken gelijk maar gebruik van onze taxi voor de hele dag en winkelen nog een beetje. Wat boodschappen etc. Arjen heeft om onze schroef van de boot een aantal plastic zakken gebonden omdat de aangroei op het onderwaterschip en de schroef op deze rivier enorm blijkt te zijn. Het lijkt een fluitje van een cent maar het zicht is slechts een paar centimeter en door de sterke stroming is het bijna onmogelijk om dit met snorkel te doen. Leif en Eva hebben een echter een soort portable duikapparaatje zodat Arjen wanneer hij dit heeft geleend rustig de tijd kan nemen om de schroef op te zoeken . een plastic zak om elk schroefblad te doen en over het geheel een grote vuilniszak. Tie-rips moeten het allemaal op de plek houden. Maar als al deze dingen gebeurt zijn verheugen we ons op de trip die we gaan maken. Op de valreep kunnen we kopieën maken van de Lonely Planet guide van South America. Alleen natuurlijk van Peru en Ecuador. We kopen kaartjes voor de bus naar Quito, de hoofdstad van Ecuador. Grappig is dat reizen met de bus hier heel goedkoop is, een stelregel is: een dollar voor elk uur dat je reist. Dat maakt het leuk. De rit naar Quito duurt zo´n acht uur en we zijn dus 8 us$ pp kwijt. Een lachertje als dat vergelijkt met de Nederlandse prijzen voor het openbaar vervoer. Deze busrit is redelijk comfortabel.



We hebben geprobeerd zo licht mogelijk te pakken, maar met een kind en zowel kleding voor warm als koud weer meenemen valt het nog niet mee. Uiteindelijk hebben we twee normale rugzakjes, en een sporttas. En natuurlijk de buggy en de rugdrager. O ja ook nog een koffertje met speelgoed voor Chris. Toch weer heel veel stuks bagage helaas. Maar we kunnen het allemaal tillen in een run zodat we niet perse een taxi hoeven te nemen.

In Quito komen we rond half vijf aan. We nemen een taxi naar het hostel dat door onze vrienden al eerder is gebruikt. Dat is helaas vol. En we verkassen maar naar de buren. Die zijn wel wat duurder, maar ze leveren goede service dus besluiten we twee nachten daar te blijven. We nemen wederom een taxi naar het centrum. Bekijken de kathedraal, zien de beroemde? Schildering van het laatste avondmaal. We lopen rond op het mooie plein en belanden bij een Tourist-information stalletje. Er is een rondleiding door het centrum. We besluiten een engelssprekende gids in te huren voor deze toer. Eerst nog even een bakkie koffie drinken..we blijven tenslotte Hollanders. De toer is erg interessant en de gids leidt ons via diverse gebouwen, kerken en standbeelden door het centrum. Erg indrukwekkend is de Inglesia de la Compenia die door Jezuiten is gebouwd. Het interieur bestaat volledig uit bladgoud!!!! Quito is bezig met veel restauratiebezigheden. Zelfs in 1999 is er in deze stad een vulkaanuitbarsting geweest. Ecuador is trouwens echt een land van vulkanen. Het Andesgebergte heeft hier een actieve gordel. Als attractie kan je zelfs overnachten op een schijnbaar slapende krater van een vulkaan. Het schijnt lekker warm te zijn dus hoe actief is zo'n vulkaan dan….??? De volgende dag bezoeken we eerst een indiaanse markt. We kopen er een mooie houten auto voor Chris, een T-ford, die hij gelijk omdoopt tot zijn bus. Vervolgens gaan we naar het cultuurhistorisch museum. Erg fraai hier is de Casa del Oro, de goudafdeling met allerlei gebruiksvoorwerpen, sieraden en heilige voorwerpen uit de Inca cultuur. De Spanjaarden hebben flink huisgehouden in Ecuador en Peru en hebben echt miljoenen Inca's gedood en verdreven van hun woonplaats om ze elders te werk te stellen. Later ontdekken we dat ook de Spanjaarden het Rooms Katholieke geloof wilden opleggen aan deze inca's die geloven in de zon, maan, de poema en de slang.

          


Daarna pakken we de bus naar Banos, een plaatsje zo'n 300 kilometer zuidelijker, gelegen in de bergen tussen vulkanen. Deze busrit is een stuk minder comfortabel. De bus stopt steeds en blijft maar mensen inladen. Voor Chris hebben we gelukkig ook een plek, anders had hij 4 uur lang op schoot mogen zitten. In Banos vinden we een erg leuk hostel, voor slechts 5 us$ p.p. p.n. Speciaal voor ons worden de Zweedse en de Hollandse vlag gehesen.



Het is alleen steil omhoog de berg op dus dat is duwen met de buggy. Banos zelf is een erg toeristisch plaatsje. Vanuit hier zijn er veel excursies te doen. Naar vulkanen, naar de Amazone, jungletochten noem maar op. Helaas ontbreekt ons de tijd om hier twee weken rond te hangen, maar je kunt je hier rustig een tijd vermaken. Wat wij wel doen is een fiets huren en bijna alleen maar bergaf een heel eind fietsen langs de schitterende weg met watervallen. Orchideën bloeien hier in het wild. Op Arjen zijn verjaardag wordt er door de mensen van het hostel zelf een verjaardagstaart gemaakt. En er wordt gezongen in het Nederlands, Zweeds, Engels en Spaans!! Als dat niet leuk is...

     


Vanuit Banos vertrekken we na twee dagen naar Cuenca.Het landschap onderweg is erg afwisselend en erg fraai. Ruig bergachtig gebied afgewisseld door heuvels met bewerkte lapjes grond, met al die kleuren een genot voor het oog. Ook de locale mensen zijn erg bijzonder en mooi. De vrouwen dragen bij uitstek brede rokken en hebben omslagdoeken in allerlei kleuren. Cuenca is weer een fraaie stad met weer veel kerken. Ook vind je hier een fabriekje die de beroemde Panamahoeden maken. De naam heeft niets te maken met het land Panama. De hoeden zijn gemaakt van licht materiaal, zijn buigzaam en soepel. Wij gaan er helaas zelf niet naar toe omdat Arjen last heeft van zijn buik. Onvermijdelijk als je op reis bent in een vreemd land. Na een ochtendje is het meeste leed geleden en doen we rustig aan. in Cuenca komen we in een leuk restaurantje binnen, een beetje verborgen,maar erg mooi met allerlei mooie schilderingen. Ook hier is weer een speelmaatje voor Chris, natuurlijk weer een meisje!!!



Vanuit Cuenca vertrekken we dan richting de Peruviaanse grens. Als we uit de bus stappen in de grensplaats in Ecuador worden we ongeveer belaagd door mensen die de dollars (munteenheid in ecuador), maar al te graag voor Peruviaanse Sol willen wisselen. We zijn gewaarschuwd en wisselen niets. Dit is bij uitstek de plek om valse Soles in handen te krijgen......We huren een taxi in die ons naar immigratie en naar Tumbes, de eerste plaats in Peru brengt. We zijn nu weer aan de kust en moeten echt omschakelen naar de warmte. De volgende update gaat over Peru.