Naar het westen… klusjes…en vakantie

30-06-2003
Huidige locatie: Falmouth bay

24 juni 2003 Zonsondergang Vanuit Eastbourne zijn we naar Brighton gevaren. Een stukje met weinig wind maar goed te doen, omdat het slecht zo’n 20 mijl is. Van daar uit hebben we ons eerste contact gelegd via de e-mail. Leuk hoor om zo je contacten te onderhouden. Vanuit Brighton zijn we met een nachtje doorvaren (helaas grotendeels op de motor)naar Plymouth gegaan . Bij het aanlopen Van Plymouth begon het heerlijk te waaien en hebben we nog een paar mooie rakken kunnen zeilen. Op dit traject heeft de motor wel 25 uur gedraaid…. Is dit waar het om gaat. Eigenlijk niet, maar toch, een onrustig gevoel beheerst ons beide. Als we eerst maar eens in Falmouth zijn. Het weer is vrij wisselend en onstabiel. Waar het de ene dag windkracht 7 is moet je de volgende dag weer motoren omdat er geen (of te weinig) wind is. Wij hebben met ons schip (zeker nu deze zwaar beladen is) toch wel zo’n 12 knopen wind nodig willen we lekker kunnen zeilen. De volgende ochtend zijn we vanuit Plymouth vertrokken voor ons tochtje naar Falmouth. De wind stond op de kop, maar was matig zodat we goed konden zeilen. Later viel de wind weer weg..dus motor aan. Gelukkig nam de wind toen weer toe. We zeilden erg lekker, moesten wel kruisen, maar het was geweldig weer en de kust is erg mooi.
In de middag ontdekten we dat een slangaansluiting van het zoetwatersysteem lekte. Arjen wist gelijk waar het euvel zat. Bij een aansluiting onder in de bakskist. En zoals je weet zijn die kisten er om volgestouwd te worden, dus ..alles eruit, in de kuip. Inmiddels liep de boot onder zeil,(de windvaan stuurde), hoog aan de wind zo’n 5 a 6 knopen en hadden we een hellingshoek van 10 a 15 graden. Toch heeft Arjen onder zeil de slangaansluiting nu professioneel gerepareerd en hadden we geen lekkage meer. Goed hoor!

28 juni 2003 26 juni 2003 Aanloop Falmouth De wind begon vervolgens te draaien zodat we niet meer zoveel hoefden te kruisen en ’s avonds om acht uur (Nederlandse tijd) kwamen we aan in de baai van Falmouth. Het gevoel daar binnen te varen is wel heel uniek. Hiervandaan zijn al zoveel mensen vertrokken voor hun lange reis.
We hebben de boot aan een boei gelegd en zijn de volgende dag Falmouth gaan verkennen. Een van de eerste dingen die we deden was een bezoek brengen aan de bibliotheek, waar we kunnen internetten. Falmouth is een hele gezellige plaats en we ervaren nu wel een vakantiegevoel. De haven en de baai van Falmouth is een natuurlijke haven en de op drie na grootste ter wereld. Het is een erg mooi gebied en we genieten er van! Hier langs de baai staan ook een paar mooie huizen….vast voor de very rich people.

26 juni 2003 29 juni 2003 Revisie waterpomp Bij een routine controle van de motor ontdekt Arjen wat roet en ijzervijzels. Wat blijkt..de waterpomp is wederom aan een revisie toe. Dat betekent weer vele uurtjes sleutelen. Als later op de avond het probleem verholpen blijkt te zijn en we de motor laten lopen, is toch Arjen niet tevreden. Er blijkt nog steeds speling op de pomp te zitten zodat er te veel onregelmatige krachten op de pomp komen te staan. De enige remedie is het asje vervangen en een nieuwe spie te maken van RVS. De spie wordt door Arjen gemaakt uit de kop van een RVS bout en veel, heel veel keer vijlen. Hoe hou je een mens van de straat, zullen we maar zeggen. Nu moet de waterpomp er nog in en maar hopen dat het dan ok is… We hebben in elk geval besloten niet Biskaje over te steken voordat dit probleempje is gefixed.
Laatste nieuws: de waterpomp functioneert weer zoals moet… we are free to go!

Inmiddels hebben we contact met een andere eigenaar van een Amel Maramu (zelfde scheepstype als het onze), en wisselen we veel ervaringen en wetenswaardigheden uit. Eigenlijk krijgen we van hem meer informatie als hij van ons. Deze beste man is al een aantal keer met zijn boot in de Carieb geweest en heeft voor ons waardevolle tips over ankerplaatsen en marina’s op het traject er naar toe.
Leuk en gezellig is het in elk geval.

Inmiddels wachten we op een goed weerbericht om de golf van Biskaje over te kunnen steken. Voorlopig vervelen we ons nog niet en hebben het prima naar onze zin.