Briefje van Chris 33 (nee, nee, nee)

datum:26 december 2004
locatie: Cartagena, Colombia

Jongens, Sinterklaas is geweest. Ik heb hem niet zelf gezien maar opeens werden er 's middags pepernoten naar binnen gegooid. Heerlijk hoor die koekjes. En toen mijn mama even haar bikini aan de lijn wilde hangen zag ze een hele zak staan met allemaal andere plastic zakjes erin. En dat..waren kadootjes. Samen met Marco en Tineke hebben we alle zakjes opengemaakt. Ik vond het zo spannend..Ik kreeg een zakje met pepernoten, wel twee snoepmuizen, een chocoladeletter, en een mooie houten auto en een catamaran. En ik was er zo blij mee, ik wist niet waar ik mee moest gaan spelen. met mijn mooie houten auto, die zo goed bij de bomberos (brandweerauto) past of met die mooie catamaran. Ik speelde er maar om de beurt mee.


Tineke wilde mijn chocoladeletter in de koelkast leggen, maar toen ik dat zag was ik het er niet mee eens hoor. Ik moest het hebben en ik begon te zeggen, hebben hebben, maar toen ik mijn letter niet kreeg (ik had al veel gesnoept..) moest ik huilen. Gelukkig vergeet ik snel. De volgende dag gingen Marco en Tineke 's avonds met het vliegtuig weg. En we hebben ze uitgezwaaid. Elke keer als ik in de dagen erna een vliegtuig zag riep ik; Marco Tineke Nederland, want mijn mama had verteld dat ze met het vliegtuig naar Nederland terug gingen.

Het was opeens wel heel rustig op de Bouskoura en ik had opeens ook wel weer heel veel ruimte in de voorpunt. Niet dat het me veel uitmaakte hoor. Ik heb toch ruimte genoeg, maar ik wil wel graag dat het opgeruimd is. Mijn mama legde de kleine kussentjes weer terug op de bank en wat deed ik. Ik trok ze eraf, en riep: opruimen kussens! Ten slotte moet iemand ervoor zorgen dat het netjes blijft, toch? Maar in de opeenvolgende dagen gingen we naar het strand maar we hadden ook veel regen en dat wordt ik zat. De hele morgen binnenspelen zeg, dat is helemaal niets. Gelukkig vind ik de DVD van de Tweenies helemaal het einde. Ik zit er altijd met open mond naar te kijken,.lekker onderuitgezakt op het grote bed van mijn papa en mama. Als het dan droog is gaan we weer lekker weg of ga ik rennen en klimmen op het dek.
       


We hebben weer lekker gezwommen en in Bonaire, waar we later waren, zwom ik zomaar van de boot . En ik hou dat wel lang vol hoor. Ik zwem zomaar een kwartier lang. Ik kan ook al de zwemtrap zelf op- en afklimmen. Ik klim nu ook zelf vanuit het bijbootje de trap op. Dat vinden mijn mama en papa wel fijn hoor, dan hoeven ze me niet meer te tillen. In Bonaire heb ik samen met mama en papa veel vissen zien zwemmen bij de boot en zelfs een schildpad. Mooi hoor. Ik zei steeds; vissies kijken.


Weet je wat ze in Bonaire ook hadden in de supermarkt; lekkere krentebollie's. Mm heerlijk hoor daar eet ik er zo eentje van op. Op Bonaire heb ik ook nog een middag gespeeld met twee Nederlandse meisjes. Ze zijn met hun papa en mama naar de boot gekomen. Ik zei steeds; meisies.
De volgende dag zijn we weggevaren uit Bonaire. We gingen weer varen met de Bouskoura. Ik vind dat ook altijd wel weer leuk hoor. Mijn mama en papa zijn dan soms even druk bezig met de zeilen, en dan vermaak ik mezelf of kijk ik naar ze. Ik klim gewoon zelf mijn stoel buiten in en uit.

o en weet je wat er ook gebeurt is, en daar ben ik helemaal niet blij..mijn speen is kwijt. Opeens....s avonds ging ik slapen en toe was hij weg. Ik moest er heel lang van huilen, maar nu slaap ik dan maar zonder. Gelukkig is beertje er nog wel dus die houd ik dan lekker vast in mijn bedje. maar weet je, soms als ik s middags moe ben en mijn papa en mama leggen me in bed dan wordt ik boos. ik wil dan niet slapen en gooi alles uit mijn bed. Maar ja, dan kan ik er niet meer bij en dan ga ik huilen en zeggen dat ik mijn beer wil of mijn melk. Soms geven ze het wel eens terug maar de laatste dagen niet meer. Nou dan wordt ik helemaal verdrietig zeg. Als ik moe ben zeg ik nu: "beetje moe".

Mijn favoriete woordje is de laatste weken NEE. Mijn mama vroeg gisteren of ik hagelslag op mijn brood wilde of kaas of boter. En ik zei gewoon nee, nee, nee. Toen heeft mijn mama een potje nee uit de kast gehaald .Weet je wat daar in zat, helemaal niets! We moesten er met zijn drietjes heel hard om lachen.

Enne..ik heb en vriendinnetje. Ze heet Julia en ze komt ook uit Nederland. We hebben elkaar hier in Cartagena ontmoet. We vinden het erg leuk om met elkaar te spelen en hebben de grootste lol samen. Lekker rennen en spelen. Julia heeft ook nog een broer en een zus en ze hebben allemaal heel mooi speelgoed. Julia is al 5 jaar, maar we vinden elkaar heel erg lief. En er zijn hier in Cartagena ook heel veel andere kinderen van andere boten. Eindelijk heb ik weer heel veel speelmaatjes en ik geniet ervan. En dat is maar goed ook want ik kan hier niet zwemmen of naar het strand. Dat is hier niet en het water bij de boot is heel vies.


Kerst was ook heel gezellig. We hebben met elkaar liedjes gezongen en de volgende dag gebarbequed en andere dingen gegeten. Vooral de rijstepap en de kerstkoekjes vond ik lekker. En mijn mama en papa verwenden mij op de Bouskoura met lekkere schuimpjes. Ik heb op eerste kerstdag zelfs mijn middagslaapje overgeslagen. Maar toen werd ik toch wel moe hoor. Ik sliep zo s avonds. Overal in de stad zie je kerstbomen, sneeuwpoppen?! en lichtjes.
       


Draaimolens vind ik trouwens het einde, mijn mama en papa moeten elke avond het verhaaltje van Pietertje Pet en de draaimolen voorlezen. Het liefst wil ik dat ze de hele dag door die verhaaltjes aan mij voorlezen. En ik heb laatst zelf ook in een draaimolentje gezeten. Wat Pietertje doet, moet ik ook doen en misschien ben ik daarom wel zo ontzettend ondeugend, hi hi. En kletsen ..ik maak al hele zinnen, : beetje vies eigenlijk, geen probleem, ok, bij mama zitten ..nou ja in elk geval is het wel makkelijk voor mijn mama en papa want dan weten ze wat ik wil.

Nou lieve mensen, het allerbeste maar weer en tot schrijfs. veel kusjes en knuffels van mij.
Chris.