Briefje van Chris 45

Datum: 10 juli 2006
Locatie: Brisbane, Australië

G'day mates, dat zeggen ze hier in Australië als je iemand gedag zegt. En natuurlijk bye bye als je weggaat ,maar ik zeg meestal gewoon dag. En natuurlijk zwaai ik er dan bij als we wegvaren met de dinghy. We zijn weer terug in Brisbane en blijven hier een jaartje wonen op de boot. Grappig hè? We gaan allemaal naar school, ik, mijn mama en mijn papa. Ik vind het wel leuk dat we hier blijven want dan kan ik nog heel vaak met mijn vriendin Zoe spelen. Joepie.

De afgelopen maanden heb ik ook zo vaak met haar gespeeld, op mijn mama's verjaardag, fijn met de ballonnen in het park en later zijn we naar een superspeeltuin geweest met allemaal mooie loopbruggen. We zijn ook nog uit Brisbane weggegaan, en toen zijn we eerst naar een eiland gevaren en kon ik eindelijk weer eens lekker rennen op het strand. Ik kan al zo goed voetballen, weet je dat. Lekker lopen met de bal bij mijn voeten en mijn mama probeert hem dan altijd af te pakken. En dat vind ik een geweldig spel. Heerlijk zeg dat rennen. En uiteindelijk zijn we in Mooloolaba uitgekomen. Verder zijn we niet gegaan. We leerden er allemaal leuke mensen kennen We leerden er Ariane en Duncan en Camille kennen en hun hond Moro. Dat was zo'n lieve hond. Na een tijdje durfde ik hem zelfs te aaien. En de hond vond ons zo lief. Toen we op een keer weggingen bij het huis sprong hij in het water en wilde met ons mee zwemmen. We zijn toen teruggegaan en mijn mama heeft Moro toen op de kant gezet en tegen hem gezegd: stay! (en dat betekent blijf in het engels ). En toen bleef Moro keurig zitten. Ik mocht ook vaak in bad daar en dat was genieten. Heerlijk. Ik nam zo ongeveer al mijn speelgoed mee om er in bad mee te spelen. Ze hebben daar ook een zwembad, maar het was een beetje te koud om te zwemmen, maar ik speelde wel fijn in het water.En ik ging als het mooi weer was lekker naar het strand mijn mama of papa. Maar het was niet altijd mooi weer. En we moesten een keer s nachts terug in het bootje naar de Bouskoura en ondanks alle regenkleren werd toch mijn pyjama broek nat. Ik riep toen heel hard:" O mama mijn pyjama broek wordt nat". Nou dat vond ik heel niet fijn. Op de dagen dat het regende ging ik vaak knutselen. Opeens vind ik dat erg leuk. Ik heb een nieuw schaartje gekregen en dat knipt erg fijn en nu vind ik het zo leuk om allerlei dingen te knippen. We hebben van een oude wijndoos een mooie garage gemaakt. En nou ja, er mee bezig zijn vind ik leuk, maar vooral als het klaar is en er deurtjes inkomen want dan kan ik mijn auto's erin rijden.We zijn ook nog een weekend weggeweest met Ariane en Duncan naar een huis. Ik kreeg daar hele mooie Tonga auto's te leen van een mevrouw en ik heb er het hele weekend mee gespeeld. Ze hebben geen kind aan me gehad. We zijn daar ook nog naar een kangaroo-ziekenhuis geweest. Hele kleine kangarootjes zaten in doeken en moesten een flesje krijgen. Dat was erg leuk om te zien. Ik ben daar in bad geweest in een teil. Dat was weer erg leuk, ik paste er nog prima in.

          


En nu we terug zijn in Brisbane gaan we elke zaterdag nar de bibliotheek waar ze een verhaal vertellen en dan darna is het knutseltijd. Ik heb al een ketting gemaakt van papieren schelpen en een kikker. Nou ja, natuurlijk moeten mijn papa en mama daar wel bij helpen. En toen we laatst in de bieb waren was er een goochelaar. Dat was leuk,hij reed ook op een fiets met een wiel. Hij had allemaal belletjes op zijn muts en van die mooie puntschoenen met belletjes eraan. Grappig. Ik ben ook al lekker met mijn mama en papa mee geweest op de fiets. Weer naar die mooie speeltuin geweest. En we zijn ook op bezoek geweest bij een familie met andere kindjes. Hun mama praat goed Nederlands en de kindjes ook wel een beetje dus dat is wel erg goed. Begrijpen ze tenminste ook wat ik zeg. Grappig is dat, we ontmoeten ze gewoon in het park en daarna worden we uitgenodigd bij ze thuis. Hoe komt dat toch? Vinden ze mij soms zo'n leuk ventje. Ik praat trouwens ook al lekker engels. Steeds meer woordjes en dat is erg grappig. Soms kijk ik naar een filmpje en dan vraag ik als ik een vreemd woord hoor: Mama: wat is backgarden? Ik spreek dat meestal heel goed uit en mijn mama weet dan altijd wel wat ik bedoel. Ik vind het heerlijk om met mijn beertje baby'tje te spelen en ik dek mijn beertje dan toe met een lakentje en dan ka n hij lekker slapen. Wisten jullie trouwens al dan mijn beertje Alfred heet. Mijn mama vertelt me dat ze over beertje schrijft en toen zei ik : Gaan we van Alfred een liedje maken,en toen begon ik te zingen over Alfred. Als ik iets niet leuk vindt zeg ik: Dat vind ik niet fijn en ook wel eens"dat wil ik niet meer hebben". Grappig hè. Maar weet je dat hoor ik mijn mama vaak zeggen als ik niet goed luister. Meestal ben ik lief hoor maar soms toch niet. Weten jullie dat ik trouwens een echte grote jongen ben. We gebruiken de buggy niet meer, dus we lopen veel in de stad en ik heb s nachts ook geen luiertje meer aan. Goed hè, vinden jullie mij geen kanjer. En soms vindt mijn mama mij zo'n stoere vent als ik van die stoere kleren aan heb of zo. Bijvoorbeeld als ik help met de afwas!

     


O ja laatst durfde ik in de speeltuin zomaar over te stappen op bewegende staven met rondjes erop. Op die rondjes kan je dan je voeten zetten. Ik kon er maar ent bij maar dat was genoeg toch? Lezen vindt ik ook steeds leuker. Laatst las ik samen met Zoe een boekje. En ja toch zo langzamerhand begin ik ook de lettertjes wat leuker te vinden.

Nou, maar dat komt goed uit want over twee weekjes ga ik bijna elke dag met andere kindjes spelen op school. Leuk hè? Ik zal me er best goed vermaken. En misschien kan ik de volgende brief al wel een beetje zelf schrijven, ha ha.

Liefs van een stoere vent. Chris