Schroefasdynamo

Regelmatig krijgen wij vragen over onze schroefasdynamo.

Hieronder enkele recente vragen: Let op: Aansluiten en knutselen op eigen risico: We aanvaarden geen aansprakelijkheid!!!!!

We dachten dat het misschien een leuk idee is om dit onder tips voor onderweg op te nemen.

Wij zijn erg content met onze schroefas dynamo.

Op onze Amel Maramu hebben wij in totaal drie dynamo's:
- een dynamo voor de start accu's
- een dynamo voor de licht accu's
- de schroefas dynamo voor de licht accu's (Is gewoon een kleine "universele" dynamo van 34 ampère die je ook wel op landbouwtractoren tegen komt).


schroefasdynamo Hieronder hoe de schroefasdynamo bij ons aangesloten is:
B+ dynamo naar plus accu
B- dynamo (Als die er "niet is": gewoon op een bout op de dynamo verbonden met het huis) naar de min accu. Deze zijn permanent verbonden.
Dan een stroomdraad aansluiten op een "plus" met een lampje (10 of 15 watt of nog hoger) De stroom loopt als het ware door het lampje heen van de plus via de min van het lampje naar een schakelaar. Schakelaar doorverbinden met de D+ op de dynamo. De schakelaar kan natuurlijk ook voor het lampje worden gemonteerd.


Aansluiten op een diode brug levert een spanningsval op en dus het aantal laadbare ampères zal naar beneden vliegen. Ik ben geen voorstander van diodes uitschakelen. Je kunt hier mee je accu's opblazen. Voordeel van een diode brug is dat je natuurlijk meerdere batterij banken kunt laden.

Controle: (Als de motor en de schroef niet draait en als je in de box ligt) of het werkt: Staat de schakelaar uit dan brand het lampje niet. Geen stroomverbruik. Zet je de schakelaar om dan gaat er stroom lopen en het lampje brandt. Je dynamo trekt dan stroom (waarschijnlijk ongeveer 1 ampère) je dynamo werkt. Verder de poelie op de schroefas moet zo groot mogelijk ( af te halen van een wasmachine!!!!.)(monteren net na de koppeling) Poelie op de dynamo zo klein mogelijk houden. Bij ons is dit rond ongeveer 2 cm. Op onze boot was de bestaande dynamo af fabriek inclusief poelies professioneel gemonteerd. Bij ons moeten we 2,5 a 3 knoop lopen om het lampje uit te doen gaan. Je dynamo gaat stroom leveren en geeft via de D+ stroom terug zodat het lampje uit gaat..

Met de schakelaar zet je dus de schroefasdynamo aan zodra je lekker zeilt en een knoop of 4 a 5 loopt.

Een ampère meter geeft je een indicatie hoe veel de dynamo levert. Zet je de motor vervolgens ook aan als je zeilt zullen beide dynamo's stroom blijven leveren. De regelaars zorgen dat ze beide afgeknepen worden en dat het voltage (hopelijk) onder de 14,4 volt blijft.

Let op: je keerkoppeling moet er tegen kunnen dat de schroef meedraait. Bij de helft van de boten kan dit niet dus gaat het feest niet door.

Nogmaals: aansluiten op eigen risico: We aanvaarden geen aansprakelijkheid.

Heb je geen plek voor een grote poelie dan kun je een dynamo wellicht dubbel laten wikkelen (Vraag het de "Indigo").

Afhankelijk van de ladingsgraad van de accu's kan er soms wel 10 of meer ampère per uur bijgepropt worden. Zitten je accu's vol dan blijft je regelaar op 13.8 volt hangen en gaat hij druppelen en gaat er misschien nog 0,5 ampère in.

Succes met klussen en knutselen.