Veilig vis etenNiet alles onderweg is zorgeloos en soms moet je gewoon dingen weten. Bijvoorbeeld over visvergiftiging of Ciguatera.

Een collega zeiler eet een heerlijk jack visje in een fameus restaurant in Bequia. Genietend van de caraÔbische avond kan hij helaas twee uur later kan hij niet meer op zijn benen staan. Hij heeft als eerste pijn in de gewrichten, speciaal in de knieŽen. Even later kan de man niet meer lopen, heeft hevige pijnen verliest alle controle over zijn spieren. De man kan 6 maanden niet lopen! Gelukkig is het daarna redelijk in orde gekomen. Hoe kan dat nu? Het antwoord heet Ciguatera of te wel visvergiftiging.Bij riffen kan het organisme Gambierdiscus toxicus groeien. Herbivoren (planteneters) eten dit plantje op. Vervolgens eten carnivoren de herbivoren. Grote roofvissen eten de kleinere en hoe ouder de vissen worden hoe meer gif in de weefsels achterblijft. Dit proces gaat door tot..... Juist! Tot dat jij dat visje opeet! Het meest giftige deel van de vis zijn de organen en het kuit. Een gewaarschuwd mens.....

Waar komt visvergiftiging voor: In de Caribe, grofweg ten noorden van Tobago Cays. verder in de bekende plaatsen als Zuid Florida, Hawaii, Puerto Rico,de Marshall Islands, Frans Polynesie, Amerikaans Samoa, Papua Nieuw Guinea, de Virgin Islands, de Bahama's, Australie.

Hoe kan ik zien of een vis Ciguatera heeft? Er is geen kleur-, geur- of smaakverschil tussen aangetaste en niet aangetaste vissen. Er wordt aangenomen dat vissen van 2.5 kg en groter van rifvissen (in het bijzonder Parrot Fish) , grote roofvissen (in het bijzonder Barracuda,Eel, Grouper, Snapper, Jack) giftig zijn tenzij een betrouwbare bron vertelt dat het niet zo is.

Het gif wordt niet geneutraliseerd door maagzuur, koken, drogen, invriezen, inmaken of inzouten. Verder blijft het gif ook in jouw lichaam achter. Het volgende visje zou net genoeg kunnen zijn om ziek te worden. De bekende druppel en de emmer. Iemand die eerder minder vis heeft gegeten, heeft nergens last van.

Wat zijn de verschijnselen?
Niet bij iedereen zijn de verschijnselen het zelf de maar in het algemeen:
Vage pijn in de gewrichten, speciaal rond het kniegewricht. Verlies van spiercontrole, benauwdheid, diaree en overgeven tussen 2 en 12 uur na het nuttigen van de vis. Tinteling en stijfheid rond de lippen, tong en keel. Heet kan koud aanvoelen en andersom.Jeuk. In erge gevallen is er geen overdracht via de neurotransmitters en volgt de dood. Overigens komt dit laatste gelukkig zelden voor. Gemiddeld zijn de verschijnselen na twee tot tien dagen weg. Bij een ernstige visvergiftiging kunnen er zelfs nog restverschijnselen optreden gedurende tien jaar na dato!!!! Het is niet bekend hoe lang het gif in het menselijk lichaam blijft. Mensen die hersteld lijken kunnen na het eten van vet voedsel, vis en alcohol opnieuw problemen krijgen. Chronische vermoeidheid hoort ook daarbij. Vaak wordt dit dan verward met MS.

Dan maar geen vis eten?
Diepzeevis welke offshore zijn gevangen wordt geacht veilig te zijn.Voorbeelden hiervan zijn: Bonito, Dorade, Tonijn. Eet verder alleen kleine vissen van het rif. Hier zit nog niet zo veel gif in.Weet welke vis je eet van het rif. Je loopt anders onnodige risico's. Verder is het advies niet meer dan 1x per week vis te eten. (Diepzeevis uitgezonderd.)Test kit.
Verder is er een testkit die 92% zekerheid geeft over de aanwezigheid van gif. De kit is ontwikkeld door Dr.Yoshitsugi Hokama van de University of Hawaii School of medicine. De website www.cigua.com geeft meer informatie over de testkit en de verschijnselen.

Verder: maak je niet al te veel zorgen. Gekochte vis is meestal diepzeevis.
Mocht je op het rif zelf met een harpoengeweer aan de gang gaan, dan moet je de nodige voorzichtigheid in acht nemen! En geniet vooral van die overheerlijke vis die de oceanen ons bieden.