Wassen aan boord

Na een paar maanden aan boord is het wasritueel een beetje standaard geworden. Er zijn een paar hoofdregels waar je rekening mee moet houden, wanneer je je kostbare water niet wilt verspillen aan het wassen van je ondergoed, washandjes, slabbetjes etc.

Hoe doen we dat nu, dat wassen:
In de loop van de dag verzamelt zich het wasgoed. Als we van plan zijn om de volgende dag te gaan wassen, gaan al die spulletjes in een emmertje met een klein laagje waspoederwater. Gebruik niet te veel waspoeder, want dat kost je veel water voor het spoelen.
De volgende dag vis ik het wasgoed uit het emmertje, bekijk het kritisch op achtergebleven vuil en ga vervolgens met een blok zeep en een wasborstel over het wasgoed heen. Zo wordt het meeste wel schoon.
Daarna neem ik een emmertje met een klein laagje water en spoel ik het wasgoed. Dit water ververs ik dan een of twee keer en het wasgoed is redelijk uitgespoeld. Ophangen in de zon en drogen maar.
We zijn nu in Porto Santo en daar lukt het om het wasgoed ís avonds weer droog van de lijn te halen, aan de Portugese kust heeft het soms wel twee dagen buiten en een dag binnen gehangen voor dat het droog was. De lucht is hier droger, het waait hier harder en de zon is feller. Allemaal factoren die meespelen.
Het wassen van grote dingen, zoals beddengoed hebben we tot nu toe niet op de hand gedaan, vooral omdat het veel water verbruikt. Tot nu toe hebben we van tijd tot tijd een wasmachine gevonden. Soms worden er prijzen gevraagd voor het draaien en drogen van een was, 16 euro???!!!, en dan denken we, dat komt de volgende keer wel.

We hebben een tupperware wasemmer en die gebruiken we veel, echter niet op de manier zoals eigenlijk zou moeten omdat daar toch teveel water in moet. Maar als we genoeg water hebben dan werkt de emmer uitstekend. Door het draaien (met deksel op de emmer) trekt de lucht eruit en daarmee het vuil. Goed spoelen is daarna wel weer nodig.

Ok tot zover de wasgeheimen van de Bouskoura 2.

Voor ons geldt ook nog steeds: elke tip om dit sneller, handiger praktischer te doen is zeer welkom!